Lähetysnuoret – Missionuoret
Youth With A Mission Finland 1972-2012

Suomen YWAM:n toiminta alkoi vuonna 1972 kun ryhmä australialaisia ja suomalaisia nuoria keräsi tiimin Münchenin olympiakisa-aktioon.

YWAM:n historiaa Suomessa 1972-2012 pähkinänkuoressa

Suomessa YWAM:n toiminta lähti liikkeelle, kun viisi australiansuomalaista nuorta saapui kesäksi 1972 Suomeen haastamaan nuoria olympiakisa-aktioon Müncheniin. Toiminta lähti reippaasti liikkeelle ja jo seuraavana vuonna Loren Cunningham vieraili Suomessa. Ensimmäinen kesäpalvelu -73 kokosi jo yli 150 nuorta palvelemaan ympäri maata. Tanskassa järjestettyyn evankeliointikouluun (DTS:n edeltäjä) osallistui n. 20 suomalaista.

Toimintaa alettiin kutsua nimellä Lähetysnuoret. Alusta asti keskeisimpiä työmuotoja olivat evankelioimistyö, vaikeuksiin joutuneiden nuorten auttaminen, sekä koulutus. Vuonna 1974 Lähetysnuorten työpisteeksi vuokrattiin Linnunlaulun huvila Töölönlahden rannalta Helsingistä, josta käsin alettiin tavoittaa syrjäytyneitä nuoria. Evankeliointikouluja alettiin järjestää myös Suomessa.

Vuonna 1976 pieni tiimi ruotsinsuomalaisia muutti Ruotsiin ja perusti Ruotsin YWAM:n muutamien Ruotsissa asuvien suomalaisten kanssa. Tarkoituksena oli aluksi värvätä nuoria aktioon Montrealin olympialaisiin. Montrealin olympialaisaktioon osallistui Suomesta n. 120 aktiolaista. Suomalais-ruotsalaisen tiimin matkaa varten varattiin oma charter-lento. Aktiotyötä tehtiin jo 1970-luvulla tuolloin eri puolille maailmaa, esimerkiksi vuonna 1976 osallistuttiin USA:n 200-vuotisjuhlien yhteyteen järjestettyyn aktioon.

Suomessa toiminta levisi pian muihinkin kaupunkeihin, mm. kristillinen kirjakauppatoiminta oli osa keskusten toimintaa. Vuonna 1977 järjestettiin maailmanlaajuinen YWAM:n henkilökunnan konferenssi Kustavissa. Päihdeongelmaisia ja muuten vaikeuksissa olevia nuoria tavoittavaa työtä alettiin tehdä Helsingin seudulla yhä aktiivisemmin.

Syvempi elämä – Djupare Liv- konferensseja järjestettiin kesinä 1977 ja 1978, ja näistä kehittyi myöhemmin kesäinen suurtapahtuma, Karismakonferenssi.

Ensimmäinen oma kurssikeskus, Syväpuro hankittiin Siuntiosta v. 1978. Yhä useampia vaikeuksissa olevia nuoria alkoi hakeutua Syväpuroon saamaan apua. Paikassa toimi pitkään miesten hoitokoti Karismakoti.

Tyyskylän keskus Siuntiosta hankittiin elokuussa 1980. Enimmillään Tyyskylässä asui noin 200-hengen yhteisö. Tyyskylästä käsin myös julkaistiin Karismaviesti-lehteä, painos oli suurimmillaan noin 20 000 kpl. Myös kirjoja ja äänitteitä kustannettiin. Yhtyeitä olivat mm. Natanael, Alabasteri ja Konnakuoro. Lähetysnuorten äänitteet olivat omalta osaltaan tuomassa ylistysmusiikkia Suomeen.

Vakiintunutta toimintaa oli Siuntion lisäksi pääkaupunkiseudulla, Kouvolassa, Haminassa  ja Iisalmessa. Ulkomaankentillä oli enimmillään noin 20 suomalaista lähettiä.

Helsingissä osallistuttiin tavoittavaan Perjantai Kristukselle– työhön. Työ alkoi Lähetysnuorten evankelioimistyöstä vastaavan Tapani Suonnon saaman vision pohjalta. Jo ensimmäisenä vuonna mukana oli jopa 200 aktiolaista kerrallaan.

 

1980-luvun alussa aloitettiin kristillinen päiväkoti. Vuonna 1985 Paul Hawkins haastoi suomalaisia opettajia kristillisen koulun perustamiseen. Kristilliseen kouluseminaariin jo samana vuonna osallistui 150 opettajaa. 1980-luvulla Lähetysnuoret auttoivat myös ”maanalaisen OP-koulun” pitämisessä Eestissä, mikä johti myöhemmin Eestin YWAM:n perustamiseen.

Suomen King’s Kids-toiminta alkoi v. 1987 Tyyskylässä ja ensimmäinen KK-aktio pidettiin jo samana kesänä. Monia KK-paikallisryhmiä syntyi seuraavina vuosina eri seurakuntien yhteyteen. Kristillisen koulun toiminta aloitettiin Helsingissä, aluksi täysin vapaaehtoistyövoimalla. Vuosien aikana kristillinen koulutoiminta on levinnyt yli 10 paikkakunnalle, lisäksi on perustettu monia kristillisiä päiväkoteja. Useimmat Suomen kristillisistä kouluista ovat lähteneet liikkeelle noista pienistä aluista…

* * *

Vuonna 1994 YWAM:n toiminta uudelleenjärjestäytyi nimellä Missionuoret – Youth with a Mission Finland ry. 1990-luvulla ja 2000-luvun alkupuolella OP-kouluja järjestettiin mm. Porvoossa Soltorpin kartanossa. Sillä välin King’s Kids-työ laajeni kattamaan suuren osan Suomesta. KK-ryhmiä on ollut Suomessa yli 50 paikkakunnalla. 1990-luvulla toiminta oli aktiivista myös Lapissa, missä järjestettiin myös suuria kansainvälisiä tapahtumia, mm. Impact Tour ja Arctic Explosion. Lisäksi toimintaa on ollut mm. Tampereella ja Oulussa. Suomalaisia oli myös perustamassa ja johtamassa Pietarin Missionuoria 1990-luvulla.

King’s Kids- paikallisryhmiä yhteen kokoava tapahtuma Ilonpäivät järjestettiin ensimmäistä kertaa v. 1992. Ilonpäivät ovat King’s Kids-työn päätapahtuma, jolla aloitetaan uusi vuosi.

2000-luvun puolivälin jälkeen Missionuorten koulutustoiminta alkoi uudelleen laajeta eri puolille Suomea; Rovaniemelle, Siilinjärvelle, Evijärvelle ja Iittiin. Ensimmäinen oma keskus lähes 15 vuoteen – Koivumäki hankittiin Siilinjärveltä vuonna 2004. Toiminta Ruurikkalassa (Evijärvellä) aloitettiin vuonna 2008. Myös  yhteistyö Perheniemen evankelisen opiston kanssa aloitettiin koulutustoiminnan järjestämisessä. Vuonna 2010 järjestettiin Suomessa ensimmäiset Missionuorten / Kansojen yliopiston (UofN) toisen asteen kurssit pitkään aikaan.

* * *

Mikä vaikutus Youth With A Mission -liikkeen toiminnalla on Suomessa ollut, sitä ei ole koskaan tarkemmin selvitetty. Joka tapauksessa toiminta on 40 vuoden aikana koskettanut tuhansia suomalaisia. Tärkeä osa YWAM:n toimintaa on toisaalta yhteisöllisyys ja toisaalta aktiivinen ulospäin suuntautuminen. Useat jo 1970-, 80- tai 90-luvuilla mukana olleista ovat edelleen tavalla tai toisella mukana tavoittavassa lähetystyössä tai palvelevat kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla.

Karismakodin hoito-ohjelman on 30 vuoden aikana käynyt läpi pitkälti toistatuhatta miestä, kristillisiä kouluja toimii tällä hetkellä yli 10, lisäksi on lukuisia päiväkoteja (vaikkakaan näillä ei enää ole suoranaista yhteyttä YWAM:iin). King’s Kids -lasten ja varhaisnuorten toiminnassa on tänään mukana tuhatkunta henkeä noin 40 ryhmässä… Lisäksi monet suomalaiset ovat olleet YWAM:n työyhteydessä tai koulutuksissa ulkomailla.

Mutta moni näky odottaa vielä toteutumistaan… Olisitko sinä osa tätä tarinaa? Kyse ei kuitenkaan ole YWAM:sta, vaan Jumalasta ja hänen valtakunnastaan – ja sinusta!