80-luku: Avustustyö lisääntyy

Vuoteen 1980 mennessä YWAM:lla oli 1800 kokoaikaista työntekijää. Steve ja Marie Goode, kuulivat kamputsealaisten pakolaisten vaikeasta tilanteesta Thaimaassa ja päättivät mennä sinne auttamaan kolmeksi kuukaudeksi. He päätyivät johtamaan YWAM:n pakolaistyötä Thaimaassa.

Pakolaisten tilanne oli vaikea ja YWAM:n pakolaistyö Thaimaassa kasvoi merkittäväksi. Vuonna 1992 YWAM:n 90 työntekijää 4000 pakolaisen avustamana vaatettivat 53, 500 ihmistä, hoitivat 11 000 lasta kuukaudessa, kouluttivat 109 ihmistä viljelemään maata, välittivät 44 000 kirjettä kuukaudessa ja antoivat 26 pastorille vuoden raamattukoulutuksen. Tarve järjestää korkeatasoista apua niin suurelle joukolle pakotti laupeudentyön kasvamaan. Ymmärrys YWAM:n kolmitahoisesta tehtävästä, evankelioinnista, koulutuksesta ja avustustyöstä, kehittyi Kamputsean pakolaiskriisissä tehdyn työn myötä.

Vuonna 1984 Steve Goode, joka on nykyään YWAM:in avustustyön kansainvälinen johtaja, kirjoitti: ”Siellä missä me työskentelemme on asioita, jotka eivät ole erityisen kauniita, asioita jotka eivät anna kunniaa Jumalalle, kuten esimerkiksi veneissä asuvat ihmiset, joiden kaikki naiset on raiskattu; kuten hylätty lapsi seuranaan vain tuska; kuten ihmisiä jotka repii sinut palasiksi; kuten ihmisiä, joiden tyhjät, tuijottavat silmät kertovat, ettei ole mitään toivoa. Kaiken tämän sydämettömyyden keskellä meillä on mahdollisuus jakaa heille Jumalan rakkautta ylistyksen kautta, näyttää kärsiville ihmisille, että meidän rakastava Jumala on läsnä likaisen pakolaisleirin keskellä, parantaen, eheyttäen ja tuoden toivoa toivottomille.”

Samaan aikaan aloitettiin myös toinen hanke. Vuonna 1982 peruskorjattu Anastasis-laiva matkasi pois Kreikasta. Laupeuden Laivat (Mercy Ships) -palvelutyö alkoi. Myös YWAM:n kansainvälinen johtajuusrakenne kasvoi. Järjestettiin monia kansainvälisiä strategiakonferensseja ja YWAM:n arvot laitettiin kirjalliseen muotoon. Vuonna 1985 Loren luovutti YWAM:n kansainvälisen johtajan roolin Floyd McClungille.
YWAM asetti myös kansainvälisiä tavoitteita: Projekti 223:n tavoitteena oli aloittaa työ jokaisessa maailman maassa, Focus 2000 keskittyi huomioimaan saavuttamattomat kansanryhmät.

Vuosikymmenen lopulla YWAM muutti yliopiston nimeksi University of the Nations. YWAM -yliopiston toimintamalli, joka ohjaa koulutusohjelmia sadoissa YWAM -kohteissa, syntyi Lorenin ja kuuluisan tiedemiehen Howard Malmstadtin yhteistyöstä. Howardia oli pyydetty johtamaan suurta amerikkalaista yliopistoa, mutta hän jätti 55 vuoden iässä asemansa Illinoisin yliopistossa liittyäkseen YWAM:iin. Howardin ystävät ja jopa hänen vaimonsa epäilivät Howardin menettäneen järkensä, mutta lopulta hänestä tuli pääarkkitehti YWAM:n yliopiston rakentamisessa.